Ekscytująca lekcja biologii

,,Antocyjany- roślinne kameleony” – tak brzmi nazwa zajęć zorganizowanych w Instytucie Biotechnologii Molekularnej i Przemysłowej Politechniki Łódzkiej w ramach projektu ,,Drzwi zawsze otwarte”, a w których uczestniczyli w dniu 12 lutego 2020r. uczniowie klasy 2ge. Zajęcia składały się z dwóch części: wykładu i zajęć laboratoryjnych.

Wykład poprowadziła Pani Dr hab. inż. Anna Podsędek, która w bardzo ciekawy i przystępny sposób wyjaśniła młodzieży czym są antocyjany. Antocyjany zwane też antocyjaninami, to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów zaliczanych do glikozydów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę barwnika, który w zależności od pH soku komórkowego może przybierać różne barwy. W kwaśnym środowisku kwiaty i owoce barwią się na czerwono, w zasadowym natomiast na fioletowo lub niebiesko.

W poszczególnym gatunku rośliny znajdować się może nawet kilkanaście różnych rodzajów antocyjanów, co sprawia, że może ona przybierać różne barwy i odcienie.  Występują bezpośrednio pod skórką owoców oraz warzyw. Jeżeli chodzi o owoce, to najlepszym ich źródłem są: aronie, borówki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jeżyny, czarne jagody, żurawina, winogrona i truskawki. Spore ilości antocyjanów znajdują się również w niektórych warzywach. Jest to między innymi bakłażan oraz czerwona kapusta i czerwona cebula.

Antocyjany cechują się wieloma prozdrowotnymi właściwościami: redukują ryzyko choroby wieńcowej, cukrzycy, nowotworów, chorób neurodegradacyjnych, zapobiegają starzeniu się organizmu, wykazują aktywność przeciwzapalną, antyoksydacyjną i antyalergiczną.                                                                                                          Antocyjany są obecnie bardzo szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz  farmacji jako barwniki, a na etykietach produktów występują pod kodem chemicznym E163.

Młodzież  zaopatrzona w solidną  dawkę wiedzy na temat antocyjanów przystąpiła do zajęć laboratoryjnych, aby sprawdzić, czy faktycznie antocyjany zachowują się jak kameleony? Uczniowie określali wpływ zasad, kwasów, pH oraz jonów metali i SO2  na barwę antocyjanów. Wykonanie ćwiczeń i otrzymanie barwnych reakcji sprawiło ogromne zadowolenie młodzieży, gdyż ,,na żywo” potwierdziło, że antocyjany- to faktycznie roślinne kameleony.