Kolejny rok uczniowie naszej szkoły zostali zakwalifikowani do udziału w programie Akademia Ciekawej Chemii. Jest to projekt pn. Kształcenie kompetencji kluczowych poprzez zajęcia eksperymentalne z chemii dla niestandardowych odbiorców szkolnictwa wyższego współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, realizowany przez Uniwersytet Łódzki w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
Wykłady będą odbywać się online, w tzw. czasie rzeczywistym i będą prowadzone przez pracowników Wydziału Chemii UŁ. Do udziału w programie z naszej szkoły w tym roku zaproszono 26 uczniów. Poniżej prezentujemy listę zakwalifikowanych osób: Białas Jakub, Cichawa Zuzanna, Bomba Franciszek, Wójcik Jakub, Gorycza Maciej, Moryc Michał, Brodnicka Zofia, Grzywacz Aleksandra, Jędrasik Julia, Siwek Weronika, Kopczyńska Gabriela, Jakubczyk Sara, Wijata Miłosz, Kmiecik Mateusz, Michalska Emilia, Jakubek Julia, Wolska Julia, Zieliński Kacper, Wasilewski Łukasz, Świderska Maja , Skroś Ewa, Fiderek Marta, Podpora Natalia, Budak Maja, Jaruga Marta, Krzysztofik Natalia.
27 października 2021 r. uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w Opocznie wraz z nauczycielkami chemii uczestniczyli online na żywo w aplikacji „Teams” w inauguracyjnym tegoroczną edycję wykładzie pt.: „A czy Ty wiesz co jesz?
Prowadząca wykład dr Kamila Borowczyk w 2008 r. ukończyła z wyróżnieniem studia magisterskie na Wydziale Chemii Uniwersytetu Łódzkiego, a w 2012 r. obroniła, również z wyróżnieniem, rozprawę doktorską zatytułowaną „Homocysteina jako składnik białek człowieka i innych ssaków, badania chromatograficzne”. Jako adiunkt w Katedrze Chemii Środowiska Wydziału Chemii UŁ prowadzi wykłady i ćwiczenia związane z tematyką pobierania i przygotowania próbek biologicznych do analizy technikami separacyjnymi. Obecnie jej działalność naukowa dotyczy opracowywania nowych narzędzi analitycznych umożliwiających poszukiwanie wskaźników chorób cywilizacyjnych oraz procesów starzenia organizmów żywych. Badania te prowadzone są w ramach kierowanych przez dr Kamilę Borowczyk projektów badawczych finansowanych przez Narodowe Centrum Nauki.
Dr Kamila Borowczyk uczestniczyła w zagranicznych stażach naukowych w University of Medicine and Dentistry of New Jersey, USA i w Stanford University, Kalifornia, USA. Ponadto jest stypendystką programu „Top 500 Innovators – Science, Management, Commercialization” ogłoszonego przez MNiSW i laureatką nagrody InnoTechAkademia II BioTechScience – droga do własnych marzeń” przyznanej przez CTT UŁ oraz CITT UMed.
Celem wykładu zatytułowanego „A czy Ty wiesz co jesz?” było uświadomienie słuchaczom, co tak naprawdę kryje się w zjadanych przez nas produktach spożywczych. Dr Kamila Borowczyk odpowiedziała na wiele nurtujących nas pytań – takich jak:
- Co tak naprawdę kryje się w zjadanych przez nas serkach, kremach czekoladowych, czy pieczywie?
- W jaki sposób jeść owoce?
- Ile witaminy C znajduje się z sałatce z pomidorem i zielonym ogórkiem?
- Ile gramów cukru zawiera 100 ml popularnych napojów słodzonych?
Produkty spożywane obecne w naszej diecie to czysta chemia. Białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy to grupy związków chemicznych umożliwiających prawidłowy wzrost i funkcjonowanie naszego organizmu. Niestety dążenie do polepszenia walorów smakowych, zapachowych i estetycznych, oraz chęć wydłużenia okresu przydatności do spożycia produktów żywnościowych wymusza stosowanie różnego rodzaju substancji spulchniających, zapachowych, czy konserwujących, które stanowią dodatkową „chemię”, o którą wzbogacane jest nasze pożywienie.
Tematyka odpowiedniego odżywiania oraz wpływu diety na nasz organizm pod względem fizycznym i psychicznym jest niezwykle szeroka. Dotyczy ona różnych aspektów diety, zależnej nie tylko od wieku, czy płci, ale również od trybu życia i naszego zdrowia.
Po części teoretycznej odbyły się pokazy doświadczeń, które przygotowane zostały przez Naukowe Koło Chemii Kosmetycznej. Mogliśmy obejrzeć cztery eksperymenty:
Eksperyment 1: Odwodnienie cukru za pomocą stężonego kwasu siarkowego (VI).
Eksperyment 2: Utlenianie glukozy odczynnikiem Tollensa.
Eksperyment 3: Utlenianie glukozy odczynnikiem Trommera.
Eksperyment 4: Światła drogowe- doświadczenie ilustrujące zmianę barwy wskaźnika pH indygo karminu.
Pokaz slajdów z wykładu oraz doświadczeń wraz z opisem i fotografiami znajduje się na stronie internetowej ACCh . Zachęcamy do ich obejrzenia.
R. Sijer , E. Grochulska