Dnia 13 stycznia 2017 roku odbyły się eliminacje okręgowe XXI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do etapu obejmującego cały okręg łódzki zakwalifikowane zostały dwie uczennice klasy IIIf1: Karolina Kocemba i Aleksandra Białas.
Liczba uczniów biorących udział w olimpiadzie w kraju wynosiła 6445, w tym 2696 to uczniowie liceów ogólnokształcących. W etapie okręgowym uczestniczyły 674 osoby. Okręg łódzki reprezentowało 67 uczestników z 35 szkół, w tym 31 to uczniowie liceów, a pozostali – techników gastronomicznych.
Eliminacje okręgowe polegały na rozwiązaniu testu, na który składały się zadania z tematyki wiodącej oraz zadania z gastronomii, żywności i żywienia. W tym roku tematyką wiodącą były „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu”:
- Charakterystyka roślin zbożowych i przemiał ziarna.
- Wykorzystanie zbóż w żywieniu człowieka.
- Podstawy technologii produkcji pieczywa.
- Rodzaje pieczywa w Polsce i na świecie.
- Kasze i makarony – rodzaje i metody produkcji.
- Preparowane produkty zbożowe.
- Potrawy mączne i wypieki domowe.
- Wartość odżywcza produktów zbożowych.
- Rola produktów zbożowych w diecie ludzi zdrowych i chorych.
- Niepożądane reakcje na gluten – zboża glutenowe i dieta bezglutenowa.
Z dużą radością przyjęliśmy wiadomość, że Karolina Kocemba została wyróżniona uzyskując 8 miejsce w okręgu łódzkim. Serdecznie gratulujemy Karolinie. Opiekunem merytorycznym uczennic była pani Małgorzata Mróz-Duda.