W dniu 26 lutego 2020r. uczniowie klas Ifg ,IIeg i II f wraz z nauczycielkami chemii uczestniczyli w piątym wykładzie Akademii Ciekawej Chemii. Wykład odbył się na Wydziale Fizyki i Informatyki Stosowanej. Wykładowcą była dr hab. Grażyna Chwatko, która zajmuje się naukowo opracowywaniem nowych metod wykrywania i oznaczania związków siarki w próbkach biologicznych oraz zastosowaniem tych metod do monitorowania przemian metabolicznych w organizmach, zarówno w stanach fizjologicznych jak i patologicznych.
Wykład na temat „ Chemia w życiu codziennym -konserwacja żywności” obejmował zagadnienia wydłużenia czasu przydatności żywności do spożycia, które nurtują ludzkość od zarania. Rozwój nauki pozwolił na wykorzystanie do tego celu środków chemicznych obok istniejących metod fizycznych. Podczas wykładu omówione zostały dodatki do żywności, między innymi takie jak: barwniki, aromaty, substancje konserwujące, substancje wzmacniające smak i zapach. Przedstawione zostały różne metody konserwacji żywności: chłodzenie, usuwanie wody, fermentacja, marynowanie, peklowanie, dodawanie soli, czy cukru oraz użycie środków konserwujących.
Po części teoretycznej nastąpił pokaz ciekawych eksperymentów chemicznych przygotowanych przez przedstawicieli ze Studenckiego Koła Naukowego Chemii Kosmetycznej Uniwersytetu Łódzkiego . Obejrzeliśmy doświadczenia:
- Wpływ soli i kwasu benzoesowego na rozwój drożdży spożywczych
- Wulkan z sody oczyszczonej
- Sok z buraka- naturalny wskaźnik pH
- Kameleon- wpływ środowiska na zabarwienie błękitu bromotymolowego.